Wednesday, April 29, 2015

Sayonara Jahiliah

Faham ke maksud Sayonara Jahiliah tu?.Since  i was 'here' as a educator, bnyk menda aku belajar tentang agama Islam yg selama ni aku rase aku cukup Jahiliah. Dan today bila kat sekolah aku ade program mcmni, baru la aku tahu betapa Jahiliahnye aku ni.Hahhahah tpi takde la teruk sgt smpi baca AlFatihah tak tersusun. Kalau di ikutkan sebelum ni dari segi attitude dan pakaian aku mmg tak betul sikit. Dulu mase dok Sarawak aku ni xde la terpesong sgt akidahnye.Still solat dan puasa cuma nakal sikit la.Yela hidup jauh dr family kan.Macam2 aku buat..contohnye pegi hang out ngan kengkawan 1 kos blk kol 6 pagi, pegi clubbing kat kem askar ( ekceli bukan clubbing la,just of the party for pegawai atasan) ,berkawan dengan mak nyah dan ade jugak certain part yg aku rase..eh,apesal aku buat camtu?.Ahh tp tu semua 4 tahun dulu.Org kate budak baru nak up tp bila dan usia mcm ni a.k.a dewasa yang mencabar, aku mula sedar yg aku perlu berubah.

So kalau org tgk aku dulu dan sekarang, cukup berbeza.Pegi skola pakai stokin,handsock,baju labuh..kalau dulu, baju up to date semua aku ade .Entahlahh,aku rase aku perlu berubah nak2 lg bila single mcmni. Mgkn sbb tu kot aku single.Selagi aku xberubah,selagi tu la jodoh tu xkan smpi kat aku.So, aku amik keputusan utk berubah pelan2.Aku nak boleh terima utk baca AlQUran setiap hari dan ade jugak certain part yg aku nak berubah.Pelan2 laa...

hujung mggu ni sepupu aku nak kawen dah..ekceli dia baru posting guru tahun lepas.Bese la cikgu gov yg baru posting ni mmg akan kawen la.Huntungg laa.Pastu lepas raya sorg lg plak sepupu aku.Kecoh betul dia nak kawen ni,konon wedding of the year.Beria2 tuuu.Pastu patutnya turn aku tapi disebabkan kecelaruan calon, aku jd pening dan stuck.Haihhh. Aku pun xpasti dan sangatttt tertanya2 sape jodoh aku ni.Aku ade jugak ramai calon tp semua tak menepati citarasa aku cuma ade sorg ustaz tu je la...ala yg aku cite past n3.Suke sgt aku ngan dia tp nampaknye dia tak berapa suka aku.Cehhh eksennn kauuu! tp gelabah..Al Kisahnye last week aku up pic hantaran kat fb..ekceli si Nabila (adik abg ipar aku) punye engagge, sekaliii berdurun org pm fb ngan wassap aku tanye psl pic tu.Tak kurang jugak yg wish konon mcm aku yg enggage.Kelakar betul dorg ni dan nmpk sgt la ramai yg menunggu nasik minyak aku kansssss.hahahah...Tetiba ustaz tu wassap aku padahal dh nak sebulan masing2 senyap.Haha...sibuk tanye aku ke yg tunang siap mintak gambo bukti.Bengonggg..Aku pun pekena la dia dgn harapan yg...ishhh mmg takde harapan.Hahah..Bila aku tanye direct,dia pon xtau jawab.Huhh nmpk sgt la xnak kan.Alaa aku bukan kesah pun sbb saje la aku nak perkena dia.Takpe la kann,org dh xnak xkan aku nak terhegeh2..

Tapi, yg mamat sorg ni mmg dr dulu ajak aku kawen padahal xkenal sgt pun aku.Siap nak jmpe mak abah aku.Gileee ape?.Aku agak dh lebih 15 kali dia ajak kawen.Hahah motif sgt nk pilih aku kan.Sentapppp!..Aku pun malas nak jawab,ckp aje doa bnyk2 ye.Hahaha jawapan selamat.Tapi bagi aku la kan, kalu nak kenduri aku nnt,aku xmau kecoh2 sgt.Agak2 dlm 2 minggu sebelum majlis, baru aku bgtau aku nak kawen.Haaa baru seperaissssssssss!