Sunday, November 29, 2015

Takziah untuk hati yg luka


kadang2 aku terpikir,
1. aku ni bersama dgn org yg salah ke?
2. Ke aku ni jeles nak mampus?
3. Ke aku ni tak percaya langsung kat dia?...

Aku nampak perubahan dia sejak dia join bdk hiking.Bukan aku tak kasi tp cara dia layan aku agak berbeza sudah.Sampai kakak2 dia perasan dan directly tanya kat aku yg aku ni tak jeles ke dgn keakraban manusia2 tu?.Bodoh lah aku kalu xjeles tp aku cuba cool dan tak cepat melatah. Aku cuba jaga hati sendiri smpi aku sakit hati.Bagus tak aku?.Aku jenis malas nak ulang2 ckp tp agaknya dia lupa dan lupa diri.Aku bg bebas bukan sebab apa.Aku ni bukan jenis yg suka dikongkong so aku xsuka mengongkong org.Tapi tulahhh...AlFatihah utk hati sendiri.

So,mind set aku skang..."Dia ade life dia,aku ade life aku". See??? 
Aku rase mcm nak menjauh dan berdiam utk seketika..Aku nak dia pk,dia perlukan aku atau tidak.
Tapi masalahnye sabtu ahad ni ade kursus kawen plak.Gi skali ngan dia lak tu.Haihhh baru nak menyendiri..Oh ye,prinsip aku skang.Jangan nampak bodoh dan menjatuhkan maruah sendiri.Be nicely...Layan org dengan baik sekali sehingga dia rase diri dia bodoh.Tak rugi pun kan buat baik ngan org walaupun hati sakit.Ehh ade cara lain utk mengubat hati sebenarnye.Caranya,kita sibuk dgn menda lain.Contohnya sibuk dgn nak beli kereta.hahahh..Oh ye,aku nak beli kereta ni.Eee sonoknye membayar hutang.Hahhahaha

Nasib la ade blog ni.Ade jugak kwn ckp2 kan.Kalu tak mesti hati aku lagi sakit xtau nak luah kat sapa.Ade legaa sikit laaa.Aminnn

Monday, November 23, 2015

Dugaan

sebulan dua minggu sebagai tunang orang sangat sangatttt sangatttt menguji iman aku nak paham dan kenal manusia bernama lelaki.Bukan aku xpenah kenal lelaki sebelum ni cuma yg satu ni agak rumit.Bukan agak rumit tp lama-lama aku jadi give up plak. Sifat dia yg pendiam dan kaku lg buat aku boring.Memang aku ade bandingkan dia dgn boyfriend2 aku sebelum ni depan mak.Mak siap pujuk aku ckp, dh dia mmg camtu nak wat camne.So,aku cuba la hadam dia ni acane orgnya.
sambung entri lepas...
dua bulan 4 hari sebagai tunangan maut..ehh tunang org.Haihh lame gila tak update eh.Org kate bnyk dugaan mase bertunang.Memang betul pun.dugaan tu dtg bila ade je pekara yg loser dtg dlm diri.Sekarang ni masih lg dlm proses menghadam perilaku dia.Mase mula2 keluar same tu mmg memasing segan nak mampos.Sumpahh mmg susah nak dgr dia gelak even aku rase certain pekara tu lawak.Tapi bg dia hambar.Tapi dh lame2 ade la perubahan sikit.
Skang ni dia aktif ngan hiking.Beskal punye mahal beli,alamatnye berkarat la besi tu.Sejak dia join hiking ni,bnyk pekara yg buat aku sangsi start dia ckp ade budak hiking nak try dia.Perghhh menyirap aku tp aku poyo buat2 cool.Aku malas nak tanye banyak dan trus je jwn kalu betul dua2 dh suka,aku boleh blah.Seyesss! tp dlm hati aku hujan lebat kilat petir menyambar2.Hahah..Sape tak sayang tunang oii.Ngat senang ke org sudi jd laki aku setelah ramai lelaki2 dah direject dan mereject aku.Haha..tapi dia bgtau awal2 yg semua org dh tau dia bertunang.Tapiiii hati aku still sangsi dan ragu.Yelaa mcm2 boleh jadi even org dh kawen pun boley bercerai.Hati aku ni kan kdg2 kompius gak.Cane la dia ley terpikir nak kawen ngan aku?.Aku bukannye lawa pun.Tu la aku asik rase sangsi sbb kdg2 rase sayang,kejap2 rse benci.Aku pun xpaham.
Sambung.... 16/11/2015, 12:24AM.
Lagi 3 bulan suku aje aku nak jadi bini.Kalau diikutkan satu menda pun aku xprepared melainkan beli kapet yg aku idam2kan.Haha..bab duit mmg paling lemah la sbb memasing mcm xde duit.Haha..So,aku terpaksa jugak saving utk biaya mekap,baju,pelamin dan fotografi.Duit dia bg mmg aku xkan usik la sbb tu utk keperluan lepas kawen.Tak tau la dia dpt bg 10k ke x time majlis nnt sbb aku tgk dia pun mcm sengkek aje.Dugaan makin lama makin selow la sbb mindset aku xnak amik port sgt menda2 remeh ni.Lagi2 bdk2 pmpuan gedik yg join hiking dia tu dh jumpa aku.So memula mmg aku menyampah.Tipu la kalu aku xde rase kan tapi bila lama2 aku pk, mcm xberbaloi plak aku nak jeles.Pasalnye dia pun bukan berharta mane pun.Kira dia dpt aku ni untung tau.Aku xmintak pun sesen duit dia.Just dia nak bg,bg la.Takde diam.Aku pun boley carik duit sendiri.Dan yg lebih buat aku rase win is kakak2 dia mmg menyebelahi aku la.Aku ngat dorg xpasan tp rupanya dorg dpt kesan la aku jeles ni.Baguslah camtu kan.Sekarang ni aku bz kan diri dgn hidup aku.Menikmati waktu bujang aku sebelum di'puan'kan.Hahah mcm kelakor pun ade.Mcm xcaye pun iye.Dah nak 30 tahun aku duduk bawah ketiak mak abah,tetiba ade pulak manusia pelik yg amik alih.Mmg pelik la manusia ni.Aku masih lg nak hadam dia tu mcmane tp setakat ni aku dpt hadam yg dia ni mmg jenis selamba nak mampos!.Kurang bercakap/komunikasi dan membosankan.Haha..Seyesss,ramai kot lelaki aku kenal tp dia ni paling membosankan aku smpi susah jugak aku nk tafsir menda2 camni.

Sambung....24/11/2015

Untuk setakat harini ni aku masih menyembunyikan diri.Aku ckp kat dia aku balik kg 2minggu padahal ade je aku kt klang ni.Sebenarnye mmg nak balik kg pun lepas ihtifal UM ritu tp jiran depan umah arwah nenek aku meninggal.So abah aku balik dulu laa.Dan aku sebenanrnye mmg nak menyendiri.Tak tau la psl ape.Rase malas nak jumpa,nak wassap ke apa.Org dah biasa hidup sendiri dan buat semua sendiri tetiba jadi loser bila ade org yg amik tau hal kita.Rase rimas dan terikat.Aku dpt rase la sikit bila bertunang ni aku rase terikat.Susah nak bergaul,gelak2 ngan friends lelaki dlm fb aku.Sbb aku kene jaga hati SFIL dan tunang aku.Pakaian pun aku kene limited maksudnya kalu keluar dr shah alam ni gi pasar karat ke,gishopping mall ke mesti kene perfect atas bawah.So,aku malas dan decide nak meyendiri dan duduk umah.Hahah..Dia masih lagi aktif dgn hiking dia.PAstu ahad ni run game kat N9.Mmg active sungguh aihh.Aku dh xley aktif dah psl dah disahkan lelah..cissssssssssssss! so aktiviti aku mmg terhad setakat outdoor tu extreme game ok je tp yg lari2 panjat2 ni mmg xley la.Aku pun nak aktif gak dan bergaul laki pmpuan.Tapi tu lah.Baru cadang nak naik broga tp xtau bila.Skang ni aku dh kurang rase cemburu tu malah xde rase ape.Pasalnye aku mengamalkan konsep redho dan tawakal.Hhahha redho sgt la kann.Bukan sbb xde rase tp aku malas nak melayan rase aku yg ntah ape2 tah ni.Baik aku pk psl hidup aku yg huru hara sebelum kawen ni.Dah kawen nnt lagi huru hara.Hahaha...Sebenarnye bnyk yg aku kene prepared utk kenduri kawen aku ni even menda nak simple.Simple2 pun jgn la simple sgt.Actually semua menda aku nak buat sendiri.Ahhh perangai mcm kak yana sungguh aku ni.Semua nak buat sendiri even pelamin bunga telo pun nak handmade.Yela cuti skola xde wat ape sgt.Nak harapkan dia,aku sendiri pun xtau nak suruh dia buat apa.Kursus kawen aku yg daftarkan kottt.Pasni hal2 borang dia aku xmau amik tau.Pandai2 la nak urus sendiri.Yg aku tau,dpt borang dia then bru turn aku nak settle.La ni aku nak siapkan kad kawen dulu.Ceyyy semangattt!..bukan aku nnt dah masuk skola aku bz nak mati.Mcm ihtifal ritu smpi hilang mood makan 4/5 hari.Kurus dowhhhh...Nak cite psl keta rosak tp aku malas laa..serabutttt.Dahhh



















Tuesday, September 1, 2015

Tuesday, August 25, 2015

FianceToBe


hari ni dah Rabu...esok Khamis...lusa Jumaat...tulat Sabtu then Ahad 30hb 8 2015. Huiii 4 hari j lagi kate ko...tp xnebes aje even ade jugak member keja dok ingatkan aku psl e-day.Aku senyum aje la kan konon berdebor tp relekk aje ni.Yg rajin remind aku Arip je la pun.Ptg2 dok counting bape days.Kuang ajo sgt kannn.Tp aku xde feeling ape pun.Bese je ni.Hahahah

Cincin dh beli 3 weeks ago n ade pada Arip.Yelaa xkan aku plak yg pegang kan.Dulang hantaran semua dah ready tp brg hantaran baru beli kasut ngan baju.Tu pun branded okehhh..Nike Futsal by AlIkhsan ngan kemeja by Padini.Aku kan kalu bab2 hantaran ni rela berhabis.Utk brg2 hantaran je aku dh abis rm1k.Mujur katering mak abah sponser.Hahahahha.

Baju tunang dh siap dan sangat la simple cuma pakai baju raya 2 tahun lepas n tambah la manik2 sket.Then tudung ahad lepas beli kat Calaqisya so mlm ni nak tambah sket manik la konon.Tema baju aku peach+tuqouis.Pastu mekap pun kwn aku yg mekapkan sbb dia MUA..harga tu dh abis diskaun rm190.Hahhaha mahal jugak.Aku mintak highlight mata,hidung ngan kening aje.Tak tau la rupa aku mcm badut ke apa.Cuma skang ni photog aje la.Xtau sape nak jd photog aku nnt.Hahahha tp tu mesti dpt yg bidang terjun.Mau adik aku jadi mangsa.

Sebenarnya dlm hati aku ni mcm xde rase ape.Means takde rasa cinta,sayang dan kasih.Cuma kdg2 ade terbit sikit rasa rindu itu pun rindu terpaksa kot sbb aku makan masa la nak adapt perasaan tu sume.Lagipun Arip ni bukan yg jenis feeling2 jiwang ke apa.Orgnya cukup kasar bg aku dan sumtimes ade jugak romantik dia tp mcm xjadik aje.So sbb tu aku rase no feelin sgt.Lgpun nak2 aku nak demam skang ni.Badan tu seram sejuk aje.So aku nak mengada pun xley.so sabor je laa.

Tapi aku dpt rasa bila aku dgn Arip ni rase mcm selamat dan releks aje.Kdg2 bila dia drive tu aku saje la nak goda dia.Hahah tp dia kental weyyy.Jaga iman betul.So, aku rase mmg dia ni mcm abah2 la.Penah la dia ingatkan aku suh pakai belt bila drive.Jenis aku bila aku drive kete beso,mmg aku xsuka pakai belt.Rimas tp bila dia ckp camtu,automatik aku ikut ckp dia & pakai belt.Heheheh 

Skang ni aku lom dpt adapt perangai dia sbb jarang jumpa dan dia agak pendiam.Kdg2 bila call tu ckp hal penting aje.Kdg2 2 minit aje call.Mane sempat nak berjiwang2 bagai.Lepas tunang ni xtau la situasi tu camne sbb opkos la dia jarang balik sini.Wssp ngan call aje la smpt.Yg lain tu maybe lepas kawen bru aku paham perangai dia cane.Hopefully dia ni jenis yg bertimbang rasa la kan.

So,itu je la yg dpt aku story skang ni.NNt update lepas tunang plak acane keadaannye.Moga2 dipermudahkan urusan.Aminnn






selamat tinggal kenangan lama

lagi 20 hari menjelang hari bersejarah..cehh bersejarahla sgt.haha..Nampaknya family aku dh setuju hujung bulan ni punya event.Yeayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy!..mcm tak percaya pun ado nak2 lg time beli cincin.Hahah menggeletar kate ko dok sarung cincin.Testing macam2 last2 aku yg pening.Dia pon pening jugak.Hahaha..So,aku skang dlm proses menyiapkan brg2 hantaran.Mental ngan fizikal xberapa ok sgt sbb dlm otak aku dh bahagi banyak menda kena buat.Ngan usrah,exam pastu new projek kat skola.Perghhhh mmg sibuk abih ler aku bulan ni.

Tuesday, August 4, 2015

mohon aku lebih tabah


Sikap aku yg agak memberontak, keras hati dan degil ni kadang2 menyakitkan semua org.Hahh itu yg terjadi dlm tempoh seminggu dua ni.Aku lebih suka mendiamkan diri dan buat hal/kepala sendiri.Semuanya pasal kereta lagi tak abis2. Dan isu yg terbaru ialah aku nak kawen dahhh.Yeayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy!.

Alkisah masa sebelum raya ritu aku ade kenal ngan sorg mamat ni dr FB...Aku sebenarnya takde la tertarik sgt kat dia ni tp hati aku mcm senang aje nak kenal mamat ni.Salah satunya pasal dia ni engineer.Hahahahah niat tak baik betul la.So bile dah lama kenal tu dr FB to Wassap banyak la aku tau pasal dia tu pun sbb dia bercerita bagai.Kebetulan kamiorg ni alumni Uitm tapi since belajar tak pernah terserempak ke apa even aku ade je kelas dan salu lepak makan lunch kat cendekia depan fac engineering tu tapi mmg waktu belum sampai kannn.So skang jumpe dlm fb plak.waktu kenal dia dulu ade la some of ayat2 quran yg dia tahu.Contoh aku penah sebut pasal surah maryam,Then terus dia taip ayat permulaan surah tu dan ade some of surah lain yg aku sebut,dia boleh taip ayat depan2.So,nampak la dia ni tau pasal quran walaupun xbanyak.Pastu dia ni kaki surau based on cerita kakak dia kat aku.Penah one day tu aku stalk fb dia smpi jumpa 1 komen ni yg kwn dia mention that dia penah jadi imam utk solat terawikh.Hmm itu dh menguatkan hati aku utk dekat ngan dia.

So tanpa disangka2, dia nak dtg beraya umah aku tp niat dia nak discuss menda lain.Meanss dia nak purpose aku.hahahhahahahah mmg gila!.Mule tu aku mcm xdpt tangkap laa dia nak beraya tu then aku pun cam main2 je ajak.yelaaa aku dh nekad utk xcaye org2 kat fb ni sejak mamat sewel Pahang tu memainkan aku.Ahhh tu mmg annoyying nak mampos!.Aku tgk dia galak berchat ngan si penipu kat fb tu.hahahhaha dia xtau lg pmpuan tu penipu besoo sbb aku dah kenakan pmpuan tu dulu.Takpeee biorkannn,tgk sejauh mana bodoh dia boleh pegi.Hahaha

OK,sambung pasal mamat td tu.So nak dijadikan cerita mmg flow tu smooth aje dan aku ckp ngan family ade org nak dtg beraya padahal dh tau maksud apa.So hari dinantikan pun tiba dan aku tak rase berdebar mana pun.Macam biase aje sbb mgkn mindset aku ckp, relek pidaaaa..pasni mesti hilang terus mamat ni.hahahaaa.So pakaian aku pun mcm pakai pegi skola dgn tudung labuh jubah bagai.Aku pakai jubah mcm aku jumpe bdk Pahang tu then siap ckp kat akak aku..

"Ni kali kedua aku pakai jubah ni,kalau hilang jugak mamat ni,mmg aku bakor aje baju ni.Membawak sial".hahhahha gelak gila kitaorg tapi mmg niat aku mcmtu pun.

Nampaknye aku xjd bakar baju tu dan kena prepared baju utk tunang pulak.Cehhwahhh...
Mase dia dtg tu aku mmg segan nak mati even nak pandang muka dia pun aku sorok2.Hahahha dan aku layan dia mcm acuh xacuh aje sbb yelaaa baru 1st time kenal kottt.Ko gila nak ramah tamahh kann.So dia bnyk borak ngan abah mak ngan adik aku aje.Pastu mase nak anta dia balik tu baru ade time nak borak2 dan dia proposed aku dlm makna tersirat.hahahahah

So,after that case mlm tu we all discuss utk lebih serius.Hahhhh!!!!!!..dan after 4 days mcmtu dia call abah dan ckp sendiri nak masuk meminang.Mase dia call tu abih 1 umah kecoh.Aku ni menggeletar dah xtau nak ckp ape.So abah mak sume dh terima la dia nak masuk minang on August.Seee???cepat gila flow ni.Hadoiii terkejut aku.tapi mmg dlm doa pun aku mohon dipercepatkan jodoh.Hahaha..Actually dia ckp nak masuk minang tp then dia ckp nak tunang terus.Perghhhh mmg kalut abih laa kamiorg.So we decide 30 august ni utk majlis tp clash ngan pengantin sebelah lelaki kazen aku lak.So,aku ngah pening pilih tarikh ni.Aku klu boleh mmg nk dat date la tp abah laa bising ckp penat laa ape laaaa.So,nak xnak aku kena pilih tarikh lain.aku rase xde la penat kot sbb totally majlis ni aku yg arrange sendiri.Means aku tmpah katering je utk makanan dan lain2 tu aku settle down sendiri with payment.Tapi keadaan jd stuck sekarang sbb ade konflik pasal kereta tak abis lg.So skang ni aku jd kayu kat umah tu.Pegi skola balik skola kunci pintu then pegi tusyen balik tusyen terus tido.So aku biorkan aje flow tu jalan mcmtu aje.

Actually aku xprepared ape2 lagi sbb xdapat date dan cincin pun belum beli.So, dia balik mggu ni dan we decide nak beli cincin terus and aku pun xtau cane nak beli.Hahahhahaha...belasah aje laa.Ni kan majlis aku,sukahati aku laaa.

Kalau di pikirkan aku ni bukan laa ade perasaan ape sgt ngat mamat ni.No feeling even smpi sekarang pun.Hati tu keras lagi sebenarnya dan aku tak percaya menda ni berlaku dgn lebih cepat.Fast to Furious kata kooo..Yelaaa we all kenal each other 1st July dan decide utk bertunang on 30 August dan plan bln 2/2016 tuk kawen.Tak ke cepat tu????hahhaha.

Kalau diikutkan ekceli aku xde la beria sgt ngan dia ni.Dia la rajin wassap aku,call dan like komen fb aku.Aku biasa2 aje pun.Mgkn baru lg bg aku la kann nnt dh lame2 boleh la aku terima keadaan.Hahahahha

Cuma satu je yg buat aku rase nekad nak kawen ngan dia ni sbb dia ni ade sumting yg aku rase yakin dan percaya dia mampu bersama ngan aku smpi hujung nyawa.Agama dah ok,kerjaya pun boley la menyara aku even tak kaya mana dan family pun sederhana dan yg paling penting, dia penah hidup susah dan nak masuk kebun sawit.Hahhhhhh, ape lagi yg aku nak?So skang ni aku tawakal aje la kannn dan ikut je flow..Cuma skang aku bnyk doa moga dipermudahkan urusan dan semoga hati aku lembut nak terima sorang lelaki familyman yang gentleman.Kehkehkehhh..eee xsabo nak deco hantarannn..Yuhuuuuuu

Sunday, July 19, 2015

hati keras mcm batu


harini aku moody gegila...nangis banyak dah.Cehh boleh plak raya ke 4 ko nangis..huhu.Asalnye dari semalam.Aku dh ckp nak beli kereta,seken je pun.Yela aku pk nak pi memana susah.Sket2 nak pinjam kete org.Org yg ade kete tu pun kedekut.Kak yana nak kawen dah 2/8 ni so aku plan nak pinjam la kete 2 org manusia kedekut ni.Bley plak tak bagi.Bila aku nak bli keta pun xbg.Pastu suruh aku naik bas.Bodoh ke apa?.Kalau umah pengantin tu bebetul tepi jalan senang hidup aku.Ni ntah celah ceruk mana rumahnye aku pun xtau.Bukan aku tau pun umahnye.Klu drive tu senang la sket kan.Pastu aku ckp dh nak beli keta seken.Tgk kat mudah ade je yg bawah rm20k..so masih affordable la ngan gaji bersih aku sebulan rm2k. So apa masalahnya????. Masalahnya dorg tak bagi.Katanya kete kancil skang aku guna tu nak watpe..Masalahnye kalau kancil tu boleh terbang,mmg aku xkan beli keta dah.Yg adik aku ni pun bodoh jugak.Beli keta ntah ape enjin takde spare part,skang nak jual pun xlaku.Masalah yg paling ketara skang aku nak pi memana susah.Mcm pagi td aku nak pi jogging la kan,boleh ckp tak bagi.Tak ke bengang aku.Menyesal aku ckp.Pasni mmg aku keluar aje xbgtau.Bila bgtau cenggini la jadinye.Sakit hati aku.

Kadang2 aku pelik,aku ni dh 29 tahun tapi dilayan mcm 10 tahun.Tak bebas.Maksud bebas kat sini aku terbatas nak pegi mana2.Padahal aku dh ckp nak pi mana dan buat apa.So???.Pastu bila nak pi jauh sket mulala ckp..."kang kete tu rosak tengah jalan tau la"..see?aku kalu dh ckp mcm tu tu mmg mendoakan dan aku rase spoil gila mood.Sebab tu aku rsa terkongkong.Dan aku dh bosan hidup kat selangor ni.Suasana sama dan semua sama...Aku nak merantau,berdikari sendiri.Jenis aku mmg camtu.Aku mmg suka berdikari sbb dari situ aku belajar camne nak hidup.Aku kdg2 compare ngan kwn aku ni.Umur dia 24 tahun dan dia dh pegi mana2 tmpt dan aku tgk dia pandai je jaga diri.Bagi pulak mak ayah dia kan.Tapi aku??semuanya terbatas.

Menangis aku tadi sbb kenangkan nasib.Bila aku nak wat sumting je mesti ade ayat2 negatif yg aku dgr.Contoh mcm masak la kan.Bukan aku xnak masak tp aku xnak diganggu dgn ayat2 bodoh yg ckp aku masak tak sedap.Normal la tu bila org nak blaja masak mesti mula2 tak sedap.Ini tak...sampai aku ckp aku mmg malas masak.Sebabnya manusia mcmtu la.Pastu bila aku malas masak dikatanya aku masak xsedap laa ape laa..takde langsung ayat positif.Mmg kecik hati aku la.Cube la org ckp camtu kat dia,ape agaknye dia rasa.

Sekarang ni aku survey dah U mane aku nak apply sambung master.Aku ngat nak smbg blaja la.Ape pun aku xdpt kann.So aku decide nak smbg blaja aje.Pastu aku nak wat perangai cam izai,mmg berdiam diri sungguh.Sedara mara pun carik.Agaknye cara mcmtu la lg ok.

Peel aku ni suka gak ugut.haha bila aku ugut,rase mcm seronok lak Biar dorg rase ape yg aku rase.Aku bajet nak wat ayat camni..

"orang nak berenti keje, nak sambung blaja kat Unimas balik..Dok sini bukan boleh dapat apa.Nak beli kereta tak dapat, nak pegi mana2 tak bagi.Pastu budak yg nak dtg umah tu org ckp tak payah dtg,pegi cari org lain".

Haaa spoil tak??.Sebenarnya aku rse aku ni kena lg teruk dr ni.So,bila aku bg ayat cenggini mmg kena laa...rase la hati aku mcmana sakitnya.Aku dh cukup sabar selamani..nak buat ape pun xley.Hidup aku disekat...Pasni dh start keje,aku mmg akan balik lmbt dan buat hal sendiri.Malas nak campur ape2.Bese aku balik skola dh kol 4 pastu gerak gi masjid negeri dan abis asar baru aku balik.Malamnye aku tusyen,so abis masa kat situ aje laa...Pastu aku nak pi memana jgn harap la nk bgtau.Kalu bgtau pun mmg xkan bg pegi punye.So better wat hal sendiri aje.Senang.Kawen? entahlahh...bila jd camni,rase nak kawen tu takde.Lgpun dorg dh dpt anak angkat..huhh bayar duit anak angkat tu pun pakai duit aku rm4500 tak berbayor lg.Ahh biarlahh,bukan aku nak guna duit tu lagi.

Aku mmg keras hati dan keras hati aku disebabkan ini ler...entahlahhh.

Friday, July 17, 2015

Eid Mubarak 2015

Selamat berhari rayaaaa tapi n3 ni bukan pasal raya tapi pasal hidup aku sejak aku on off blog ni sbb aku aktif kat ig dan fb aje.Mostly hidup aku skang agak pack jugak.Xtau la pack ngan ape sebnarnya tp hidup aku agak smooth la skang.Yela,dh abes blaja pastu dh keja dan mampu sara mak abah aku tu kira smooth la kan.Cuma soal jodoh ni yg kalut sket.Kebetulan raya ni katanya ade sorg mamat ni nak dtg umah dan merisik aku.Cehh omputih sgt nak merisik sorg2.Memang gilaaaa!..Alkisah aku kenal kat fb 1 Julai baru ni tup2 dia nak dtg rumah dan merisik aku.Aku punya gila mmg suh dia dtg tp takut2 jugak aku ni.Hahhaha...padahal baru kenal kott..xke gila namanyaa.Kang abg ipar aku tanye kenal lama ke x?mau jawab 3 minggu dh bwk dtg umah.hahhahahah..tp seyes laa,aku sebenornye malas dh pk panjang.Kalau dia dh berani dtg umah tu maknanya mmg betul la tu.Mmg aku doa tiap2 kali lepa solat moga dipermudahkan urusan dan dipercepatkan jodoh.Siap mintak org pi umrah doakan aku lg.Ha???see usaha kan tu.So skang ni doa dan tawakal aje.kalau dia selesa ngan aku, dh kira ok la tu.Aku sebenarnya xkenal lngsg ngan dia.Tak tau dia ni mcmana orgnyaa.Yg aku tau dia anak imam.Itu aje...Ape pun mgkn lepas bertunang nnt,kenal la kot.Tapi tgk pun dua2 sibuk aje..entah laa.niat aku mmg nak kawen tahun ni.Setakat ni aku rasa dia ok laaaa...means mase chat tu aku suh dia baca surah maryam dan dia dpt taip dgn laju.So maknanya dia tau la surah tu apa..Org lain yg aku kenal,harammmmmmmmm xtau.Silap ayat ade lahh.So,mmg pangkah abis la.So dgn dia ni nampak la dia ni ok.Tak perlu la aku nak org yg soleh dan beriman sgt.Cukup lah dia berusaha jadi soleh.yg aku musykil skang, mcmana hati dan perasaan dia ek?Terdesak ke apa eh???..Aku xnak la dia terpaksa dan terdesak utk terima aku.Aku ni banyak buruk dr baiknya dan aku takut dia xtahan ngan perangai aku yg pelik ni.Entahlah,aku malass nk pk banyak..xtau nak ckp camne perasaan aku.Aku mmg xdee perasaan suka ke apa kt dia cuma aku dok pk camne nnt dia dtg umah.Boleh ke dia sesuaikan diri ngan family aku eh?..hmmm entahlahhh.

Saturday, June 20, 2015

Kisah cinta lagi.


lama sangat dh aku tak membebel kat sini.Paling abis kalau aku membebel pun mesti sbb aku nak meluahkan perasaan.Hal lain mmg aku xhadap la kan.Ok, harini not bad ok aje posa..ehhh dh smpi bulan posa dan nak raya pun.Haihh raya ni masih sendiri.Baru baru ni lebih sebulan lebih camtu laa aku dalam musim cinta maya.Bese la aku ni percaya sgt dgn alam maya kan.Org ni aku kenal melalui fb dan dia yg start tegur aku mase hari guru.Kebetulan aku upload pic hari guru dan kira baru lg la kann..So kami terus berkawan dan mula serius.Aku agak terpaut kat dia sbb cara dia bercakap soal kawen lepas nikah dan dia ajak aku utk kawen lepas nikah.Mulanya aku mmg xnak terlibat dgn cinta2 lagi dah sbb serik.Lama2 dia pandai psyco aku dannn bermulalah episod perahsann aku yg tak kesudah tu.Hahahh aku mmg perahsan pun.Bersungguh benar dia bg harapan kat aku.Dia beli keta honda city kegemaran aku tu dan tiap kali berlaku perubahan pd kereta tu mcm letak stiker ke apa,mesti dia send kat aku.True fb je la.Dan tiap2 hari mesti 2/3 kali mesej fb.Penah jugak dia call aku dan wassap tp banyaknya pm kat fb aje.Pastu tag2 la pic psl kawen kat fb dan respon sgt baik dan aku gembira.Gembira bukan kepalanggg...thennn smpi la ade 1 ayat dia ckp ni.Kalau aku ok, dia ok, raya ni dia nak bwk aku balik pahang..Ohh dia org lipis.Mane tak gumbiranya aku kannn siap cite ngan mak.Aku ni kan kalau cerita kat org mesti tak jadi tp menda baik aku xnak sorok dan terlebih excited.Sampai lah dia balik semenanjung,ekceli dia cikgu ngajar kat srwk dan dlm proses bertukar kat sini sbb dh 5 tahun dia kat sane.So we all plan nak jumpa la dan aku decide jumpa sebelum dia fly ke srwk.Dalam tempoh 2 mggu tu mmg seram sejuk je dada aku jantung berdegup kencang.Haihhhhhhh mmg xlena laaa hati ni.Risau ape yg akan berlaku lepas kitaorg jumpa tu..Dlm tempoh 2 mggu tu hubungan agak baikkk smpilah time kami jumpa tu..Aku amik kat BTS dan 1st time tu aku mmg nmpk dia dr jauhh.So aku park keta kat tepi,nak panggil mcm tak ley tinggal keta la.Then aku suh sorg bdk pmpuan ni pggil dia.Kebetulan dia mmg dh nmpk aku pun tp dia ragu2.Mase dia naik keta tu,aku tgk dgn ekor mata aku aje.Segan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..hahahah
Tapi seyess, aku rasa dia org yg lain!.Bayangkanlahh dalam keta masing2 diam.Aku tak faham sungguh.Ade la dalam 10 minit senyap..bunyik krikkkk krikkk krikkk pun xde.Aku bwk keta punyalah lajuu kehmain.Nak terbalik rase keta tu sampai aku rase kena speed trap kot.Hahahahah..dah la lalu jalan jauh.Gilerrr..Mujur smpii..Tak bnyk pun diceritakan dlm keta.Mungkin sbb dh bnyk cite dlm fb.Ade part suara dia selow nak mampos!..Aku yg sedia pekak ni bnyk kali aaa???? aaa???? hahahha.Pastu dah nak smpi rnr nilai ni.Aku rase dia ajak makan tp aku rase mcm xde mood dan berbelah bagi nak berenti ke tak.Dia pun ckp dh kenyang la apee..So motip ape nak berenti kan?.So aku terus aje.hahahhahah...Dan sunyi lg dlm ketaa.Aku bajet nak parking la kat KLIA tu tp dia mcm tak bg aje siap ckp mahal laa ape laaa..Deiii,ngat aku sengkek sgt ke?.So aku bengang,aku trus drop off dia aje.Mase aku dh turunkan dia tu,ley lak dia nak bg duit minyak kat aku.Dia ingat aku teksi ke apa????.So aku ckp xyah lerrr.Ikhlas la kannn.Pastu
 sebelum aku gerak tu sempat jugak jeling kat dia..Hahahah teringin nak tentang mata tp segannn!!!!!!!!!!!!!!!!!...dia pun aku rase nak tgk aku tp tudung aku pakai mmg kedepan sikit utk cover muka.Hahahhaha.Lepas turun tu dia tunggu aku beredar tp aku halau dia.Haha.Guna isyarat tangan.Lepas dia masuk KLIA,aku blah.Sempat aku hantar dia dgn pandangan mata aku.Mulanye nak lambai2 tp keadaan tak izinkan.Lagipun aku pk xperlu kot sbb aku rasa dia bukan org yg sama aku kenal dlm fb...
Odw balik tu aku mmg terasa hati dan rase mcm nak nangis.Sebab perlakuan dia.Ade sedikit gembira sbb dpt jumpa dia tp terkilan sbb tak berborak mcm biasa.Dan start dr itu mulalah episod baru...Dia dh smpi sana ade gak mesej bgtau dah smpi.Esoknya aku cuba tanya dia kenapa dia lain sgt.Katanye dia pendiam dan terus tak ramah mcm biasa.Ke dia bajet aku ni putih melepak??.Tapi aku mmg tau dia mmg suka artis2 yg putih2 ni.So aku mmg bukan pilihan dia.Tu sebab lepas jumpa aku dia menjauhkan diri smpi la sekarang.Aku malas nak tanya banyak2...sbb aku jenis xsuka paksa2 org wat keputusan.Jadi akhirnya aku pendam sendiri dan sakit hati sendiri smpi aku nangis.Kalini mmg aku frust gila sbb aku rase dia dh cukup sempurna bg aku dan aku xperlu lebih lg.Tapi dia plak yg buat aku mcmni.Mane tak bengangg...so,aku masih berharap yg dia akan terima aku smpi la ke hari ni,Selagi dia tak kawen,selagi tu aku berdoa moga dia jodoh aku.Aku tahu aku melanggar qada Tuhan sbb mgkn ya mgkn tidak kann tp itu je yg aku mampu even aku pun bukanlah perfect sgt.Dia tinggalkan aku terkapai kapai takde jawapan.Skang ni mgkn dia serabut sbb perpindahan dia tak settle lg.Aku doakan moga dipermudahkan la urusan dia dan moga dia dpt terima aku.Mmg la jgn berharap sgt tp entahlahhh...aku rase bahagia dgn dia sbb kalau betul ape yg dia ckp tu mase kami ngah baik, mmg alhamdulillah.Seyes,aku tak harapkan harta dia pun even dia tak bg nafkah.Aku boleh dan mampu je menyara diri sendiri.Yg aku nak cuma kasih sayang dan perhatian seorang lelaki mcm dia.Soal harta ni aku xkesah sgt sbb aku dah kompom2 ade rumah sendiri,kereta sendiri dan kerja.So?ape guna harta?.Telus aku ckp kat dia yg aku tak mintak duit hantaran cuma aku mintak lepas kawen nnt bawak aku pegi umrah sbgi duit hantaran aku.Mudah kan?.Jadi ape lg yg dia rase aku tak cukup sempurna?.Ke citarasa dia tinggi sgt?.Entahlahhh..tp sebenarnya secara fizikal aku tak rugi ape pun sbb aku tak tayang pun aurat aku even mase jumpa muka ngan telapak tgn aku je yg nmpk.Yg lain mmg aku labuh.Tapi tu la, hati aku ni xtau nak renovate camne.Sedih sgt rasenye....aku mmg tak putus doa moga dia jadi jodoh aku.Moga2 laaa..aku xperlukan lelaki sempurna tp cukup la dia ley terima aku dan aku harap dia akan pelan2 sayangi aku.Huihhhh sedih laa n3 ni.Tacinggggg...doa la moga2 dibulan mulia ni terbuka pintu hati dia terima aku.Aminnnnnnnnnn













Tuesday, May 19, 2015

Hati


Hati,
Jangan mudah terpaut
Jangannnnn!
Aku tak mahu sakit lagi.
Cukup lah yg lalu
Terlalu sakit aku rasakan
Sehingga tak mengalir airmata.

Hati,
Mohon tabah!
Jauhi mereka!
Aku mohon.....

Sunday, May 10, 2015

vacation


sempena cuti sekolah yang akan menjelma nanti,aku dh plan mcm2 utk mereleasekan segala kekusutan.Salah satu tempat aku nak pegi is Cameron Highland dan Sungkai.Pastu aku teringin nak daki bukit broga kat hulu langat..Sebabnye, Cameron tu tmpt sejuk paling aku suka tmpt2 yg boleh pegi melawat dan opkos yg boleh amik gambo selfie cecantik.Hahhahah...Next is Sungkai tempat kolam air panas dan opkos la aku boleh berendam dan kencingkan org.Hhahah buruk perangaiii..Pastu kalau xjd pun plan nak pegi sunway lagoon.So,aku dh start saving le ni sesikit.Yelaa nak gi tmpt2 camtu kena ade savings kan.Ngat nak gi Penang xpun Thailand tp mcm bajet nak kene besar tuu.Gi Kundasang Sabah ok gak tp takut naik flight.So, pegi dekat2 aje laa atleast cuti ade gak menda aku buat.

Aku dh malas nak pk soal kawen ke?boypren ke ape?.Stress!.Bek aku pk camne nak improve hidup aku for better life.Doakan jodoh aku muncul cpt sbb aku nak kawen gak tahun ni.Lantakkk lahhh

Wednesday, April 29, 2015

Sayonara Jahiliah

Faham ke maksud Sayonara Jahiliah tu?.Since  i was 'here' as a educator, bnyk menda aku belajar tentang agama Islam yg selama ni aku rase aku cukup Jahiliah. Dan today bila kat sekolah aku ade program mcmni, baru la aku tahu betapa Jahiliahnye aku ni.Hahhahah tpi takde la teruk sgt smpi baca AlFatihah tak tersusun. Kalau di ikutkan sebelum ni dari segi attitude dan pakaian aku mmg tak betul sikit. Dulu mase dok Sarawak aku ni xde la terpesong sgt akidahnye.Still solat dan puasa cuma nakal sikit la.Yela hidup jauh dr family kan.Macam2 aku buat..contohnye pegi hang out ngan kengkawan 1 kos blk kol 6 pagi, pegi clubbing kat kem askar ( ekceli bukan clubbing la,just of the party for pegawai atasan) ,berkawan dengan mak nyah dan ade jugak certain part yg aku rase..eh,apesal aku buat camtu?.Ahh tp tu semua 4 tahun dulu.Org kate budak baru nak up tp bila dan usia mcm ni a.k.a dewasa yang mencabar, aku mula sedar yg aku perlu berubah.

So kalau org tgk aku dulu dan sekarang, cukup berbeza.Pegi skola pakai stokin,handsock,baju labuh..kalau dulu, baju up to date semua aku ade .Entahlahh,aku rase aku perlu berubah nak2 lg bila single mcmni. Mgkn sbb tu kot aku single.Selagi aku xberubah,selagi tu la jodoh tu xkan smpi kat aku.So, aku amik keputusan utk berubah pelan2.Aku nak boleh terima utk baca AlQUran setiap hari dan ade jugak certain part yg aku nak berubah.Pelan2 laa...

hujung mggu ni sepupu aku nak kawen dah..ekceli dia baru posting guru tahun lepas.Bese la cikgu gov yg baru posting ni mmg akan kawen la.Huntungg laa.Pastu lepas raya sorg lg plak sepupu aku.Kecoh betul dia nak kawen ni,konon wedding of the year.Beria2 tuuu.Pastu patutnya turn aku tapi disebabkan kecelaruan calon, aku jd pening dan stuck.Haihhh. Aku pun xpasti dan sangatttt tertanya2 sape jodoh aku ni.Aku ade jugak ramai calon tp semua tak menepati citarasa aku cuma ade sorg ustaz tu je la...ala yg aku cite past n3.Suke sgt aku ngan dia tp nampaknye dia tak berapa suka aku.Cehhh eksennn kauuu! tp gelabah..Al Kisahnye last week aku up pic hantaran kat fb..ekceli si Nabila (adik abg ipar aku) punye engagge, sekaliii berdurun org pm fb ngan wassap aku tanye psl pic tu.Tak kurang jugak yg wish konon mcm aku yg enggage.Kelakar betul dorg ni dan nmpk sgt la ramai yg menunggu nasik minyak aku kansssss.hahahah...Tetiba ustaz tu wassap aku padahal dh nak sebulan masing2 senyap.Haha...sibuk tanye aku ke yg tunang siap mintak gambo bukti.Bengonggg..Aku pun pekena la dia dgn harapan yg...ishhh mmg takde harapan.Hahah..Bila aku tanye direct,dia pon xtau jawab.Huhh nmpk sgt la xnak kan.Alaa aku bukan kesah pun sbb saje la aku nak perkena dia.Takpe la kann,org dh xnak xkan aku nak terhegeh2..

Tapi, yg mamat sorg ni mmg dr dulu ajak aku kawen padahal xkenal sgt pun aku.Siap nak jmpe mak abah aku.Gileee ape?.Aku agak dh lebih 15 kali dia ajak kawen.Hahah motif sgt nk pilih aku kan.Sentapppp!..Aku pun malas nak jawab,ckp aje doa bnyk2 ye.Hahaha jawapan selamat.Tapi bagi aku la kan, kalu nak kenduri aku nnt,aku xmau kecoh2 sgt.Agak2 dlm 2 minggu sebelum majlis, baru aku bgtau aku nak kawen.Haaa baru seperaissssssssss!

Saturday, April 18, 2015

Perubahan Pada Diri

Dah lebih sebulan aku menyendiri dr update blog ni.Bukan ape, faktor kebizian dan kemalasan melampau la katekann.Tapi harini gigih jugak aku taip sbb banyk pekara aku kena luah kan.Samada korg nak bace / tak, terpulang aje.Aku xpaksa baca blog aku yg merepek ni. Hubungan aku dan Jiha dah berakhir dan harini genap sebulan kami berdiam diri. Puncanya bila aku xdpt iv SPP dan dia ckp mak dia nak org dekat.Soooo..aku ni jenis manusia yg redha dan mengalah.Malas nak berbalah menda remeh mcmni dan melibatkan keluarga.Bila melibatkan keluarga, mmg tak ley argue ape2 even org cakap.."Pe bodoh kau ni, ko yg nak kawen bukan mak dia!" dan aku bukan la perempuan bodoh dan takde maruah nak mempertahankan hubungan yg kononye suci lg murni ni la.Satgi esok lusa dilanda badai, semua jari tunding kat aku dan cakap..:Tulaaa nak sgt kann,ko hadap la sensorg"
Mula2 mmg kalut sket sbb aku nak jiha yg putuskan tp dia mintak bg masa mcm dia buat dulu.Kepala hotak diaaaaa!..Dan aku amik keputusan nak tinggalkan dia senyap2 dan kawen ngan org lain(padahal belum jumpe sesapa).Semenjak hubungan kami sunyi tu ade jugak aku nampak dia post gambo/words yg frust2 ni.Mcm kelakor plakkk dan opkos la ayat2 dia tu seolah2 menyalahkan aku.Bodoh betul org2 yg sokong dia tu.Padahal xtau cerita sebenar.So aku tgk dan usha aje laa>Pehtu aku mule la sakit hati tgk post dia yg melampau tu,ape lg aku nak bg dia rase bebetul.Bru padan muka dia!.Menjadi kooo hahhahha..pueh hati den.Dan paling ketara sekali aku nak buat jahat ialah...aku post psl dakwah2, gambo handsock,pic aku bahagia utk psyco dia.Hahhahah..pastu aku post gambo aku baekk punyee then aku bior je berhari2 kt fb tu sebelum aku pvt.hahahah ramai jugak yg komen + add.Manusiaa manusiaaa pantang nmpk menda cantik suke aje.Aku saje nak psyco Jiha jer dan aku rase bnyk kali naik notification.hhhahhahhhaha...Ceyyy bom2 post tak abes lg smpi situ aje, smpi la ni pun still same jugak tp rase malas lak nak layan.So aku just like n komen page2 lain.Buang mase aaa aku layan org camtu.Lantak diaaa laaa...lgpun sejak diam ni bila aku pk,bnyk keburukan yg aku perhati pada Jiha ni.Tak payah la aku mention kan mcm mengaibkan plak tp paling ketara Jiha ni suka mintak duit..Mase kelantan banjir ritu, ade ke dia desak aku bank in duit kat dia rm1000 konon nak bantu org.Aku???????????? mmg silap besar la jumpe aku yg kedekut lg kaya raya ni.Hhahhahahah...mmg aku xkasik.Bodoh ape nak bg duit kat laki yg ko dh tau pengakhirannye mcmane.So,bagus jugak clash of clan.Eh?!
So bila dh lama2 ni aku malas nak amik tauu.Yg aku tau aku fokus nak cari lelaki utk dibuat suami sbb aku dh ckp ngan mak,tahun ni jugak aku kawen dan ekceli bulan 9 tu tarikhnya.So ade 4 bulan je lagi...aaaaaaaaaaaaaaaa mane nak cari laki neyyyyy..Ade jugak yg offer diri tp muda la plakkk.Hadoiiii nampak sgt mudanye,so mmg aku xnak la.Kat sekolah pun semua mcm xde calon2 aje.So, cara yg lastly aku mintak tlg kwn2 aku kenen.hahhahah tu dh abis ikhtiar la tu.Dh xtau nak wat cane dh..Soo boley la tgk dlm tempoh beberapa bulan lagi ni sape yg paling rapat ngan aku.Tp rapat pun as a kawan la.susahh laaa,penat sgt hati ni.sadis!

Wednesday, April 15, 2015

Retak akhirnya...

Perasaan agak kacau bilau sebenarnya tp aku buat2 cool.Tanpa kesal, tanpa airmata dan tanpa dendam akhirnya hubungan tu TERPAKSA dilenyapkan oleh kami.Alkisahnye...
Kos aku xdpt pggilan iv spp.Aku pun pelik padahal kos kami ni mmg wanted tp redhaaa redhaaa redhaaa.Moga ade rezeki lain yg menanti selepas ni dan masih lg menanti utk iv spp tu.Dan ini mengakibatkan keretakan hubungan aku ngan Jiha. Aku tak salahkan dia sikit pun tp aku salahkan mak dia.Cehhh nak jugak cari alasan.hahahhaha...Frust sgt la sbb nama tak naik.Aku yg beria2 last2 xdpt.Cettt...So nak xnak aku bgtau gak Jiha pasal ni.Aku xnak menipu bagai so better terus terang.Dan aku dh agak kesudahannyaa...alasan yg paling win sekali bukan mak dia setakat nak cikgu gov tp nak kroni2 dia jugak.Semangat kenegerian sungguh laa.Aku pun xpaham sebenarnya ngan mak dia mula2 tp lama2aku paham.Kalau aku kat tmpt dia pun aku carik org dekat dan memudahkan hidup aku.Betul dah tu plan mak dia tp dia xtau plan dr Tuhan tu lg baik.So,at last aku xley buat keputusan tp sebenarnya dlm hati aku ni xde rase dah.Mgkn sbb frust xdipanggil iv spp tu kan.So no feel...Cuma aku mmg nak kata putus tu keluar dr mulut dia.Tapi dia xnak putuskan sampaikan kami nak bergaduh kott..dlm wassap jje la.Aku ni jenis xsuka gaduh so aku sendiri yg mintak maaf.What the whatt????.Takpela aku dh dididik supaya jadi pemaaf dan selalu mintak maaf ngan org.So, keputusannya jd mcm dulu.Gantung tak bertali gitu...Mmg sakit jugak hati aku tp kira untung laa.Kesah apaaaa??????..So, dh seminggu lebih jugak langsung tak berhubung tp aku selalu stalk fb dia nengok kot2 dia update menda baru tp xde.Aku dh block dia dlm IG cuma FB je aku biar lame sikit.Sikit hari lagi aku block la dia semua segala.Xnak aku simpan manusia2 camtu dlm hidup aku.Biarlahhh dia pergi jauhh.Aku pun nak menjauhh jugak.Ambuii kemain pic wassap dia.Saje la tu nak menganginkan aku.Geram plak aku.Tapi pehal lak aku nak geram?hahahha memasal je aku ni.Tu laa ade org nak tp aku xnak.Haihhh
Oh ye baru2 ni aku ade kenal sorg ustaz ni.Mula2 saje la aku like2 komen2 fb gitu2 je laa.Pehtu dia pm nak no tepon aku.So aku pon bg lerrr.Mula2 nampak mcm mesra laa tp bile aku bgtau background aku, dia mcm xmau ke aku.Konon aku high taste sgt laaa.Eeee bodoh tau..tp lame2 aku mcm suka lak kat dia ni.Sebabnya dia jawa, hensem, rajin,ustaz plak tuuu..Kira mcm jatuh hati la aku ni kann.Tapi sekadar kawan aje dan aku pun skang malas nak amik tau org camtu.Rase mcm xsesuai dgn jiwa aku.so move on!

Monday, March 2, 2015

sendu


Gaji dah masuk.Buat 2 kerja mmg masyukkk a.k.a hamba duit. Tapi nak buat mcmane, duit banyak pun slalu tak cukup.Sebab BOROS.adehhh..kena menabug la cenggini.
Sekarang ni badan aku cpt penat.Balik skola mmg fokus tusyen dan tido.So hubungan dgn dunia luar tu agak terhad apetah lagi dengan Jiha.Dah la jauh pastu masa cukup terhad.Bila aku wassap dia mcm acuh tak acuh aje nak balas dan paling sakit hati dia balas 'OK'..mmg aku rase nak baling je enpon sony tu tp bila pk enpon tu mahal,tak jadi baling.

Sejak2 ni kami berbeza sikit.Masa dh makin limited sbb masing2 sibuk dgn aktiviti sekolah. Dulu rajin jugak Jiha bg mesej gud morning tp lame2 dia bosan dan aku pun bosan dpt mesej sama tiap pagi.Jadi,berdiam diri la bagus.Kesudahnya mmg diam terus.Kdg2 dia tak like pun pic ig aku,mmg tak!.So aku mmg akan delete.Adik dia je rajin like.Ke aku suka kat adik dia?hahahahha

Oooo cite psl kes aku ngan mak dia tu.Aku mmg berani mintak maap kat kak long dia.Dan alhamdulillah ruang itu terbuka sedikit asalkan aku nak pindah dok ulu tmpt jin berjoget tu. Wat the hekkkkkkkk!..ikutkan hati,aku mmg tak nak sbb aku kan gadis urban lagi maju, sabun mandi pon bodyshop (poyooo) ,ape barang sabun fruitale rm2.60 3 ketul plak?.hahahahh..

Seyes aku cakap, aku mmg kekok dok tmpt org.Dah la tiap2 tahun banjir.Aku xdpt bayangkan acane aku nak hidup bila tak mandi, kepanasan, kacau bilau.Haishhhhh...

Aku kan bile jadi kes mak dia tak restu dulu sekarang tidak tu, aku jadi tawar hati plak.Rase mcm tak nak teruskan hubungan ni.Sampaikan aku mcm xde perasaan pun kecuali kesian. Kesian sebab ape?...Hah,aku cite sket psl dia ni.Dia ade tanya sebab ape aku nak kat dia.Aku pun xdpt jawab sebab dlm hati & pikiran aku yg rasional ni cakap...Macamane la aku boley nak kat sorg lelaki yg dah hilang teruna nye dgn keadaan sukarela, dlm darah ade air kencing setan & shabu,playboy dan bunuh org je belum dia buat & kalu dia jumpa blog aku ni mau aku la org 1st dia bunuh.Hahahha...Hahhhh,cane tu?...Padahal org lain dok ckp, Kak Fida ni baik,rajin & comel jugak tapi dpt org mcmtu.Wat the hekkkkkkkkkkkkkkk????

Tapi bg aku, 1 pekara je aku ingat, aku manusia biasa yg banyak kurang contohnye aku tak pandai masak smpi abah pun xnak mkn ape yg aku masak,siap buang dlm tong sampah.Nampak tak kurangnya aku kat situ?sedih dohhhh.

Tapi tu bukan masalah yg besar cuma Jiha tu mmg masalah bg aku.. Aku nak lelaki rajin solat tapi dia malas.Siap nak suh aku ajarkan.Wat the hekkkkkkkkkkkkkkk 2 kali...Aku nak lelaki ajar aku ngaji tapi dia xpandai...wat the hekkkkkkkkkkkkkk 3 kali. Haihhhhh, agaknye Tuhan nak uji aku dgn cara mcmni.Aku pun terkontang kanting, inikan lagi dpt org mcmni. Kdg2 aku pikir, patut nye aku cari org yg betul2 boleh diharap dlm perkahwinan. Dan...........

Ade sorg mamat ni beria nak kat aku.Asik ajak kawen aje.Tabligh tp keje gov. Aku tgk dia mcm bagus la sbb beria nak jumpa family aku tp masalahnye aku baru kenal kot.Gila ape nak trus jd laki.Xkose makkkk...

So,skang ni aku xpasti kitaorg ni cane.Aku cuma tunggu Jiha tinggalkan aku je, itu pun kalu dia rase aku ni membosankan.Aku redho aje.Nak buat camne.Dr mula dh nampak susah,so aku xnak susahkan diri.Cari yg senang dan aku xsuka menda complicated dan lagi satu aku suka pk simple.Kalau tak nak buat, xpayah buat.Simple kan??

Sunday, February 15, 2015

Rapuhnya Hati.


Dah agak lama aku tak meluahkan sesuatu disini..dan kali ini aku kembali untuk meluahkan segala yg terbuku dihati aku selama ini. Ya Allahhhh Ya Allahhhhh Ya Allahhh, aku kalah dengan perasaa.Kenapa aku???.Aku dh tak sanggup lg dah.Dahulu pun jadi mcmni,aku seksa jiwa sendiri.Allahhhhhhh

Demi kerana Ibu, aku korbankan perasaan aku.Aku mengalahh dan kali ini aku mengalah sekali lagi.Aku surrender awal2.

Mgkn ade yg tak tahu aku merancang utk kawen tahun ni.Dengan lelaki itu.Kami dh plan nak bertunang lepas aku iv spp tp smpi skang khabar pun xde. Alkisahnya si ibu dulu mahukan seorang guru dan dia turutkan masih bersama aku sbb aku sekarang sorg guru sekolah swasta.Untuk menjaga hati ibunya, aku sanggup menolak rasa malu meminta kerja sana sini menjadi seorang guru.Dan Alhamdulillah aku berjaya menjadi seorang guru biarpun sorg guru sekolah swasta.Hampir 2 bln aku berkhidmat dan alhamdulillah aku mula menyesuaikan diri.Aku senang dgn kerja sekarang,rezeki dari Tuhan yg tak pernah putus dan aku amat2 syukur wahai Allah swt.

Dan khabar nya padaku, dia dh menceritakan perihal aku pd ibunya dan berharap mohon restu dr sang Ibu tap sangkaan aku meleset...Di bgtau yg Ibunya nak sekufu.Maksud sekufu ni paham2 aje la.Jadi aku mmg org luar yg tak biasa dengan budaya org lain tp aku sentiasa berusaha utk menyesuaikan diri.Dan aku berjaya membawa diri.

Dia ade ckp yg dia bergaduh ngan mak dia psl aku.Sentap rase hati ni.Dan aku terkedu.Mak dia suruh bg no aku kat along dia.Patutla along dia mesej aku haritu mintak no tepon.Aku tak syak ape2 la sbb mgkn along dia nak berkenalan dengan aku kan.Rupa2nya mak dia yg suruh along berhubung ngan aku.Sekarang ni aku pikir yg along tu akan ckp kat aku suruh aku redha lepaskan dia.Yaaaaaaaa,aku yakin itu yg aku ku dgr nnt.

Allahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
sebak rasa hati ni.Seringkali aku diuji dgn dugaan mcmni.Dulu dh penah jadi dan aku la manusia paling redha waktu tu.Dan sekarang jadi lagi.Sebak rasa hati ni, xtau nak ckp ape.Ape yg aku perlu buat sekarang, aku perlu tabahkan hati.Cekalkan semangat...

Aku akan contact along tu.Aku nak mintak maaf sebab aku punca segala masalah.Aku redha kalau ibu dia minta aku lepaskan dia.aku redhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Pada aku,restu mak ayah tu penting...selagi aku bernyawa, mereka adalah nyawa aku...

Jadi, aku nekad,aku perlu selesaikan semua ini dgn segera.Aku dah tak mampu menanggung sesuatu yg bukan hak akuuu.