Wednesday, April 29, 2015

Sayonara Jahiliah

Faham ke maksud Sayonara Jahiliah tu?.Since  i was 'here' as a educator, bnyk menda aku belajar tentang agama Islam yg selama ni aku rase aku cukup Jahiliah. Dan today bila kat sekolah aku ade program mcmni, baru la aku tahu betapa Jahiliahnye aku ni.Hahhahah tpi takde la teruk sgt smpi baca AlFatihah tak tersusun. Kalau di ikutkan sebelum ni dari segi attitude dan pakaian aku mmg tak betul sikit. Dulu mase dok Sarawak aku ni xde la terpesong sgt akidahnye.Still solat dan puasa cuma nakal sikit la.Yela hidup jauh dr family kan.Macam2 aku buat..contohnye pegi hang out ngan kengkawan 1 kos blk kol 6 pagi, pegi clubbing kat kem askar ( ekceli bukan clubbing la,just of the party for pegawai atasan) ,berkawan dengan mak nyah dan ade jugak certain part yg aku rase..eh,apesal aku buat camtu?.Ahh tp tu semua 4 tahun dulu.Org kate budak baru nak up tp bila dan usia mcm ni a.k.a dewasa yang mencabar, aku mula sedar yg aku perlu berubah.

So kalau org tgk aku dulu dan sekarang, cukup berbeza.Pegi skola pakai stokin,handsock,baju labuh..kalau dulu, baju up to date semua aku ade .Entahlahh,aku rase aku perlu berubah nak2 lg bila single mcmni. Mgkn sbb tu kot aku single.Selagi aku xberubah,selagi tu la jodoh tu xkan smpi kat aku.So, aku amik keputusan utk berubah pelan2.Aku nak boleh terima utk baca AlQUran setiap hari dan ade jugak certain part yg aku nak berubah.Pelan2 laa...

hujung mggu ni sepupu aku nak kawen dah..ekceli dia baru posting guru tahun lepas.Bese la cikgu gov yg baru posting ni mmg akan kawen la.Huntungg laa.Pastu lepas raya sorg lg plak sepupu aku.Kecoh betul dia nak kawen ni,konon wedding of the year.Beria2 tuuu.Pastu patutnya turn aku tapi disebabkan kecelaruan calon, aku jd pening dan stuck.Haihhh. Aku pun xpasti dan sangatttt tertanya2 sape jodoh aku ni.Aku ade jugak ramai calon tp semua tak menepati citarasa aku cuma ade sorg ustaz tu je la...ala yg aku cite past n3.Suke sgt aku ngan dia tp nampaknye dia tak berapa suka aku.Cehhh eksennn kauuu! tp gelabah..Al Kisahnye last week aku up pic hantaran kat fb..ekceli si Nabila (adik abg ipar aku) punye engagge, sekaliii berdurun org pm fb ngan wassap aku tanye psl pic tu.Tak kurang jugak yg wish konon mcm aku yg enggage.Kelakar betul dorg ni dan nmpk sgt la ramai yg menunggu nasik minyak aku kansssss.hahahah...Tetiba ustaz tu wassap aku padahal dh nak sebulan masing2 senyap.Haha...sibuk tanye aku ke yg tunang siap mintak gambo bukti.Bengonggg..Aku pun pekena la dia dgn harapan yg...ishhh mmg takde harapan.Hahah..Bila aku tanye direct,dia pon xtau jawab.Huhh nmpk sgt la xnak kan.Alaa aku bukan kesah pun sbb saje la aku nak perkena dia.Takpe la kann,org dh xnak xkan aku nak terhegeh2..

Tapi, yg mamat sorg ni mmg dr dulu ajak aku kawen padahal xkenal sgt pun aku.Siap nak jmpe mak abah aku.Gileee ape?.Aku agak dh lebih 15 kali dia ajak kawen.Hahah motif sgt nk pilih aku kan.Sentapppp!..Aku pun malas nak jawab,ckp aje doa bnyk2 ye.Hahaha jawapan selamat.Tapi bagi aku la kan, kalu nak kenduri aku nnt,aku xmau kecoh2 sgt.Agak2 dlm 2 minggu sebelum majlis, baru aku bgtau aku nak kawen.Haaa baru seperaissssssssss!

Saturday, April 18, 2015

Perubahan Pada Diri

Dah lebih sebulan aku menyendiri dr update blog ni.Bukan ape, faktor kebizian dan kemalasan melampau la katekann.Tapi harini gigih jugak aku taip sbb banyk pekara aku kena luah kan.Samada korg nak bace / tak, terpulang aje.Aku xpaksa baca blog aku yg merepek ni. Hubungan aku dan Jiha dah berakhir dan harini genap sebulan kami berdiam diri. Puncanya bila aku xdpt iv SPP dan dia ckp mak dia nak org dekat.Soooo..aku ni jenis manusia yg redha dan mengalah.Malas nak berbalah menda remeh mcmni dan melibatkan keluarga.Bila melibatkan keluarga, mmg tak ley argue ape2 even org cakap.."Pe bodoh kau ni, ko yg nak kawen bukan mak dia!" dan aku bukan la perempuan bodoh dan takde maruah nak mempertahankan hubungan yg kononye suci lg murni ni la.Satgi esok lusa dilanda badai, semua jari tunding kat aku dan cakap..:Tulaaa nak sgt kann,ko hadap la sensorg"
Mula2 mmg kalut sket sbb aku nak jiha yg putuskan tp dia mintak bg masa mcm dia buat dulu.Kepala hotak diaaaaa!..Dan aku amik keputusan nak tinggalkan dia senyap2 dan kawen ngan org lain(padahal belum jumpe sesapa).Semenjak hubungan kami sunyi tu ade jugak aku nampak dia post gambo/words yg frust2 ni.Mcm kelakor plakkk dan opkos la ayat2 dia tu seolah2 menyalahkan aku.Bodoh betul org2 yg sokong dia tu.Padahal xtau cerita sebenar.So aku tgk dan usha aje laa>Pehtu aku mule la sakit hati tgk post dia yg melampau tu,ape lg aku nak bg dia rase bebetul.Bru padan muka dia!.Menjadi kooo hahhahha..pueh hati den.Dan paling ketara sekali aku nak buat jahat ialah...aku post psl dakwah2, gambo handsock,pic aku bahagia utk psyco dia.Hahhahah..pastu aku post gambo aku baekk punyee then aku bior je berhari2 kt fb tu sebelum aku pvt.hahahah ramai jugak yg komen + add.Manusiaa manusiaaa pantang nmpk menda cantik suke aje.Aku saje nak psyco Jiha jer dan aku rase bnyk kali naik notification.hhhahhahhhaha...Ceyyy bom2 post tak abes lg smpi situ aje, smpi la ni pun still same jugak tp rase malas lak nak layan.So aku just like n komen page2 lain.Buang mase aaa aku layan org camtu.Lantak diaaa laaa...lgpun sejak diam ni bila aku pk,bnyk keburukan yg aku perhati pada Jiha ni.Tak payah la aku mention kan mcm mengaibkan plak tp paling ketara Jiha ni suka mintak duit..Mase kelantan banjir ritu, ade ke dia desak aku bank in duit kat dia rm1000 konon nak bantu org.Aku???????????? mmg silap besar la jumpe aku yg kedekut lg kaya raya ni.Hhahhahahah...mmg aku xkasik.Bodoh ape nak bg duit kat laki yg ko dh tau pengakhirannye mcmane.So,bagus jugak clash of clan.Eh?!
So bila dh lama2 ni aku malas nak amik tauu.Yg aku tau aku fokus nak cari lelaki utk dibuat suami sbb aku dh ckp ngan mak,tahun ni jugak aku kawen dan ekceli bulan 9 tu tarikhnya.So ade 4 bulan je lagi...aaaaaaaaaaaaaaaa mane nak cari laki neyyyyy..Ade jugak yg offer diri tp muda la plakkk.Hadoiiii nampak sgt mudanye,so mmg aku xnak la.Kat sekolah pun semua mcm xde calon2 aje.So, cara yg lastly aku mintak tlg kwn2 aku kenen.hahhahah tu dh abis ikhtiar la tu.Dh xtau nak wat cane dh..Soo boley la tgk dlm tempoh beberapa bulan lagi ni sape yg paling rapat ngan aku.Tp rapat pun as a kawan la.susahh laaa,penat sgt hati ni.sadis!

Wednesday, April 15, 2015

Retak akhirnya...

Perasaan agak kacau bilau sebenarnya tp aku buat2 cool.Tanpa kesal, tanpa airmata dan tanpa dendam akhirnya hubungan tu TERPAKSA dilenyapkan oleh kami.Alkisahnye...
Kos aku xdpt pggilan iv spp.Aku pun pelik padahal kos kami ni mmg wanted tp redhaaa redhaaa redhaaa.Moga ade rezeki lain yg menanti selepas ni dan masih lg menanti utk iv spp tu.Dan ini mengakibatkan keretakan hubungan aku ngan Jiha. Aku tak salahkan dia sikit pun tp aku salahkan mak dia.Cehhh nak jugak cari alasan.hahahhaha...Frust sgt la sbb nama tak naik.Aku yg beria2 last2 xdpt.Cettt...So nak xnak aku bgtau gak Jiha pasal ni.Aku xnak menipu bagai so better terus terang.Dan aku dh agak kesudahannyaa...alasan yg paling win sekali bukan mak dia setakat nak cikgu gov tp nak kroni2 dia jugak.Semangat kenegerian sungguh laa.Aku pun xpaham sebenarnya ngan mak dia mula2 tp lama2aku paham.Kalau aku kat tmpt dia pun aku carik org dekat dan memudahkan hidup aku.Betul dah tu plan mak dia tp dia xtau plan dr Tuhan tu lg baik.So,at last aku xley buat keputusan tp sebenarnya dlm hati aku ni xde rase dah.Mgkn sbb frust xdipanggil iv spp tu kan.So no feel...Cuma aku mmg nak kata putus tu keluar dr mulut dia.Tapi dia xnak putuskan sampaikan kami nak bergaduh kott..dlm wassap jje la.Aku ni jenis xsuka gaduh so aku sendiri yg mintak maaf.What the whatt????.Takpela aku dh dididik supaya jadi pemaaf dan selalu mintak maaf ngan org.So, keputusannya jd mcm dulu.Gantung tak bertali gitu...Mmg sakit jugak hati aku tp kira untung laa.Kesah apaaaa??????..So, dh seminggu lebih jugak langsung tak berhubung tp aku selalu stalk fb dia nengok kot2 dia update menda baru tp xde.Aku dh block dia dlm IG cuma FB je aku biar lame sikit.Sikit hari lagi aku block la dia semua segala.Xnak aku simpan manusia2 camtu dlm hidup aku.Biarlahhh dia pergi jauhh.Aku pun nak menjauhh jugak.Ambuii kemain pic wassap dia.Saje la tu nak menganginkan aku.Geram plak aku.Tapi pehal lak aku nak geram?hahahha memasal je aku ni.Tu laa ade org nak tp aku xnak.Haihhh
Oh ye baru2 ni aku ade kenal sorg ustaz ni.Mula2 saje la aku like2 komen2 fb gitu2 je laa.Pehtu dia pm nak no tepon aku.So aku pon bg lerrr.Mula2 nampak mcm mesra laa tp bile aku bgtau background aku, dia mcm xmau ke aku.Konon aku high taste sgt laaa.Eeee bodoh tau..tp lame2 aku mcm suka lak kat dia ni.Sebabnya dia jawa, hensem, rajin,ustaz plak tuuu..Kira mcm jatuh hati la aku ni kann.Tapi sekadar kawan aje dan aku pun skang malas nak amik tau org camtu.Rase mcm xsesuai dgn jiwa aku.so move on!